اروپا و هشدار برجامی ایران

پایگاه خبری البرزما- وزیران خارجه ایران و سه کشور اروپایی فرانسه، انگلستان و آلمان در بروکسل با یکدیگر دیدار می کنند تا ضمن جدی گرفتن هشدارهای تهران، نسبت به اقدام احتمالی آمریکا برای بی اعتبار کردن برجام رایزنی کنند.تا یک هفته دیگر دولت ایالات متحده موضع خود را در قبال توافق هسته ای با ایران

کد خبر : 7176
تاریخ انتشار : چهارشنبه 20 دی 1396 - 13:08
اروپا و هشدار برجامی ایران

پایگاه خبری البرزما- وزیران خارجه ایران و سه کشور اروپایی فرانسه، انگلستان و آلمان در بروکسل با یکدیگر دیدار می کنند تا ضمن جدی گرفتن هشدارهای تهران، نسبت به اقدام احتمالی آمریکا برای بی اعتبار کردن برجام رایزنی کنند.تا یک هفته دیگر دولت ایالات متحده موضع خود را در قبال توافق هسته ای با ایران روشن خواهد کرد.
گرچه سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد هنوز رئیس جمهوری آمریکا تصمیم خود در مورد برجام را اتخاذ نکرده است اما بسیاری تحلیلگران اعتقاد دارند «دونالد ترامپ» این بار هم بدون تایید پایبندی ایران به توافق هسته ای، تعلیق تحریم ها را برای یک دوره دیگر تایید و اجرا می کند. چند روز پیش مقام های کشورمان هشدار دادند که ایالات متحده در تلاش است تا برجام نابود کند.
اکنون اهمیت موضوع اتحادیه اروپا را بر آن داشت تا بر تلاش های دیپلماتیک خود بیافزاید و خود را برای هر سناریویی آمادگی کند.
اتحادیه اروپا از نقش آفرینان اصلی در توافق هسته ای سال 2015 بود که به شدت بر حفظ آن تاکید دارد. در چند ماه اخیر کشورهای اروپایی تلاش دیپلماتیک فراوانی را برای حفظ برجام به کار گرفته اند. سفرهای گوناگون مقام های قاره سبز به واشنگتن و مذاکره با دولتمردان و سیاستگذاران آمریکایی بخشی از این اقدامات بوده است. اکنون اروپا در تلاش است رایزنی های خود را با ایران بیشتر کند زیرا کشورهای اروپایی برجام را معامله ای چندجانبه می دانند که یک کشور نمی تواند آن را ناکارآمد سازد و دستاوردهای اروپایی ها را نادیده بگیرد.

**واکنش اروپا به هشدار ایران
در همین چارچوب، قرار است مقامات سه کشور مهم اتحادیه اروپا و ایران روز پنج شنبه (21 دیماه جاری )در زمینه توافق هسته ای گفت وگو کنند. در این دیدار وزیران امور خارجه فرانسه، بریتانیا و آلمان با همتای ایرانی خود دیدار می کنند. بیانیه دفتر اتحادیه اروپا در بروکسل عنوان کرد «ژان ایو لودریان»، «بوریس جانسون» و «زیگمار گاربیل» به نمایندگی از سوی 28 کشور این اتحادیه با «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفت وگو می کنند.
خبرگزاری «فرانس پرس» نوشت: ایران و کشورهای اروپایی برای حفظ توافق هسته ای رایزنی ها خود را دنبال می کنند. دیدار وزیران امور خارجه ایران و سه کشور اروپایی حاضر در توافق سال 2015 پس از آن برنامه ریزی شد که ایران هشدار داد جهان خود را برای خروج ایالات متحده از برجام آماده کند.
بر اساس گزارش های رسانه ای مبنای اصلی این دیدار همکاری برای تضمین اجرای کامل توافقی است که اتحادیه اروپا به عنوان میانجی، نقش مهمی را در دستیابی به آن ایفا کرد. اروپا اکنون در حال رایزنی با قانونگذاران آمریکایی نیز است تا بر اساس قانون این کشور به تعویق اعمال حریم های ادامه داده شود.
تارنمای روزنامه پاکستانی «اکسپرس تریبون» به نقل از رسانه های فرانسوی در مورد هشدار ایران عنوان داشت: معاون وزیر امور خارجه ایران گفت که جامعه بین المللی باید آماده خروج احتمالی آمریکا از برجام باشد.

**اروپا در برابر ترامپ
رئیس جمهوری آمریکا به صورت آشکار توافق برجام را بی اعتبار می داند در حالی که «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا آن را مهمترین دستاورد خود در سیاست خارجی عنوان می کرد. اروپایی ها اما دیدگاهی مخالف ترامپ دارند و با توجه به تایید چندباره آژانس بین المللی انرژی اتمی از پایبندی ایران، بر حفظ برجام تاکید می کنند.
تارنمای شبکه تلویزیونی «فاکس نیوز» آمریکا در گزارشی نوشت «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هدف این دیدار را اطمینان یافتن از ادامه اجرای کامل توافق هسته ای سال 2015 عنوان کرد. براساس این توافق تحریم ها علیه ایران در قبال برخی محدویت ها در برنامه هسته ای آن متوقف شد اما ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ با این توافق مخالفت می کند و از نابودی آن سخن می گوید.
موگرینی عنوان داشت که کنار کشیدن آمریکا از توافق هسته ای با ایران، غیرسازنده و دارای اثرات مخرب است. وی برخلاف ایالات متحده معتقد است دیگر مسائل با ایران را نباید به موضوع هسته ای پیوند زد، بلکه باید تلاش شود تا آن ها را به روش های دیگر حل و فصل کرد.
با این حال روزنامه نیویورک تایمز نوشت: اروپا در برابر درخواست ترامپ مبنی بر افزایش فشارها بر ایران مقاومت می کند. اروپایی ها به شدت از رویکرد رئیس جمهوری آمریکا در مورد افزایش تحریم ها به علت ناآرامی های داخلی ناراحت هستند. آن ها تاکید دارند این اقدام آمریکا باعث مرگ توافق چندجانبه هسته ای با ایران می شود.
به اعتقاد تحلیلگران، توافق هسته ای سنگ بنای روابط میان ایران و اتحادیه اروپا است به ویژه اینکه موضوع برداشتن تحریم ها و تسهیل روابط از بخش های مهم برجام بوده است. برقراری دوباره تحریم ها از سوی کاخ سفید، تاثیر بسیاری را بر رویکرد ایران نسبت به توافق هسته ای خواهد داشت. به همین دلیل اروپایی ها به شدت بر واشنگتن به ویژه کنگره آمریکا فشار می آورند تا توافق هسته ای را حفظ کند.
به نوشته نیویورک تایمز، برای اروپایی ها این توافق از آن جهت مهم است که کشورهای این اتحادیه بزرگترین سرمایه گذاران بالقوه در ایران هستند.

** آیا مسیر آمریکا و اروپا جدا می شود؟
فرانسه، بریتانیا و آلمان که از امضاکنندگان توافق برجام بودند اکنون در مقابل آمریکا و انتقادهای آن مقاومت می کنند. این کشورها تاکید دارند ایران به طور کامل به توافق پایبند بود و این توافق تنها راه حل برای موضوع به شمار می رود. اما ترامپ می گوید توافق برجام بسیار ناقص امضا شد و نتوانسته است تا محدودیت های کافی را برای اقدامات ایران ایجاد کند.
به هر روی تقابل میان واشنگتن و بروکسل ادامه دارد. در همین زمینه شورای روابط خارجی آمریکا به نقل از گزارش نشریه فرانسوی «لوموند» نوشت: با توجه به دیپلماسی که ترامپ در پیش گرفته است اتحادیه اروپا می تواند مسیر متفاوتی را در مورد ایران دنبال کند.
لوموند عنوان داشت: دولت های اروپایی باید بر حمایت قاطع خود از توافق هسته ای ادامه دهند تا از وقوع بحران تازه جلوگیری کنند. در روزهای آینده ترامپ باید تصمیم بگیرد که آیا تحریم ها را در حالت تعلیق نگاه می دارد یا خیر. از آنجاکه ایران به تعهدات خود در توافق هسته ای پایبند بود، اروپا هم بدون توجه به مسائل داخلی ایران، باید به برجام متعهد بماند.
این گزارش اعتقاد دارد که رهبران اروپا باید برای دولت و کنگره آمریکا روشن سازند آن ها به راه حل دیپلماتیک پرونده هسته ای ایران و موضوع تحریم ها حساسیت دارند. بنابر این نباید اقدامی انجام شود که به واسطه تحریم های اقتصادی شکستی بر توافق هسته ای تحمیل شود.
تارنمایEuropean Jewish Press هم در گزارشی نوشت یک تحلیلگر در آمریکا بر این باور است اتحادیه اروپا ترجیح می دهد به جای توجه به هشدارهای ترامپ، معامله های تجاری خود را با ایران ادامه دهد. اتحادیه اروپا نشان داده است که نگرانی عمده آن حفظ رفاه است و رشد اقتصادی خود را از مسیر ادامه تجارت با کشورهای دیگر است. به همین دلیل بدون فشار ایالات متحده، این اتحادیه به تعامل و روابط عادی خود با ایران ادامه خواهد داد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.