دکتر نصیری:پژوهش، پيش نياز توسعه و استقلال

پایگاه خبری البرزما- امروز 25 آذر روز پژوهش به ما ياد آوري مي كند كه مسير دستيابي به پيشرفت، توسعه، رفاه عمومي و استقلال كشور بي شك از طريق پژوهش و تاكيد بر اهميت فعاليت دانشمندان و پژوهشگران ميسر و ممكن است و تا زماني كه نتوانيم سهم اعتبارات پژوهشي كشور را به سرانه متعارف

کد خبر : 6269
تاریخ انتشار : شنبه 25 آذر 1396 - 11:29
دکتر نصیری:پژوهش، پيش نياز توسعه و استقلال

پایگاه خبری البرزما- امروز 25 آذر روز پژوهش به ما ياد آوري مي كند كه مسير دستيابي به پيشرفت، توسعه، رفاه عمومي و استقلال كشور بي شك از طريق پژوهش و تاكيد بر اهميت فعاليت دانشمندان و پژوهشگران ميسر و ممكن است و تا زماني كه نتوانيم سهم اعتبارات پژوهشي كشور را به سرانه متعارف برسانيم، نخواهيم توانست به شايستگي از تنگناها، نارسايي ها و مشكلات كشور عبور كرده و به هدف متعالي برسيم.اختصاص تقريبي 3 درصد از بودجه جاري دستگاهها به پژوهش، بيان كننده يك واقعيت تلخ و نگران كننده است كه در ايران به تحقيقات و طرح هاي تحقيقاتي اهميت لازم داده نمي شود. جالب تر اينكه همين ميزان بودجه در بخش تحقيقاتي مورد استفاده قرار نمي گيرد. اگر چه در بخش پژوهشي بودجه سال 97 تاكيد شده است كه اختصاص بودجه تحقيقات دستگاهها به ساير بخش ها غير قانوني و ممنوع است.

واقعيت ماجرا، اختصاص بودجه جاري دستگاههاي دولتي به حدي اندك است و نتايج تحقيقات علمي وكارشناسي به اندازه اي طولاني است كه شايد به همين دليل بودجه به ساير بخش ها مي رود و دولت در بودجه جديد آن را منع كرده است، در حالي كه بهتر بود به جاي فرمان محدود سازي، سهم بودجه تحقيقاتي جاري دستگاههارا افزايش مي دادند.

ترديدي نيست كه تأکید بر پژوهش و تشویق پژوهش گران و دانشمندان به فعالیت های پژوهشی مورد نیاز کشور، یکی از مهم ترین راه های رسیدن به خودکفایی است. به عبارتي پژوهش صورت ديگري از توليد علم است كه با دستيابي به دانايي مي توان عيار توانايي يك كشور را افزايش و از اين رهگذر به موفقيت وتوسعه رسيد. در واقع، دانش، اساس توسعه یافتگی کشور هاست و در سرنوشت آدمیان دخالت دارد.

ما اکنون در دوره ای به سر می بریم که موتور محرک آن، دانش است که پیشرفته ترین صنایع مبتنی بر بالاترین تخصص ها از طريق علم به دست می آید. تولید علم، موجب افزایش دانایی و سپس زمینه ساز فن آوری و در نتیجه، تولید اشتغال و ثروت و در نهایت، سبب آسایش، توانایی و امنیت اجتماعی می شود.

آيا كسي را مي شناسيد كه بتواند تاثير پژوهش را در تصميم سازي ها انكار كند؟ به عبارتي تصميم بدون مبناي پژوهش وتحقيق، حركت در تاريكي است كه نتايج شفاف و علمي از اين نوع حركت به دست نخواهد آمد.

امروز صاحب نظران و اندیشمندان دنیا معتقدند جوامعی که پژوهش را جدی می گیرند و برای آن سرمایه گذاری مادی و فکری می کنند، روز به روز شاهد پیشرفت در عرصه های گوناگون علمی و فرهنگی هستند. امروزه داشتن استقلال مالی و بهره مندی از توسعه و پیشرفت اقتصادی، فقط به مدد یاری جستن از پیشرفت های علمی و پژوهشی، شدنی است. از این رو، کشورهای قدرتمند جهان، منابع انسانی و مالی فراوانی را در خدمت بخش پژوهش قرار می دهند.

به نظر مي رود برای خروج فعالیت های پژوهشی کشور از وضعیت غمبار موجود، فعاليت تحقیقاتي باید به بخش خصوصی واگذار شود، تا هزینه مورد نیاز کارهای تحقیقاتی نه از ناحيه ساختار دولتي كه از طريق ساز و كار تاثيرگذاري تحقيقات و فوايدي كه در پي مي آورد، تأمین شود. بدون شك هزینه بالای امور پژوهشی در کشور و دولتی شدن پژوهش، می تواند ضربه بزرگی به فعالیت های علمی و تحقیقاتی وارد سازد.

در حال حاضر، در بسیاری از کشورهای صنعتي دنیا، دانشگاه ها کارهای تحقیقاتی را دنبال مي كنند. ایجاد فضای اعتماد و مشارکت میان اقتصاد و دانشگاه، كار مهمي در مسیر رونق امور پژوهشی و تحقیقاتي است. در اين مسير بايد رابطه ميان دانشگاه و بازار را در شقوق مختلف گسترش داده و به فعاليت هاي پژوهشي رونق ببخشيم.

برچسب ها : ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.