گرد و غبار تالاب صالحیه هوای البرز، تهران و قزوین را آلوده میکند/ وزارت کشاورزی فقط به فکر توسعه کشت است و محیط زیست برایش مهم نیست!!
وی ادامه داد: بنابراین قطعا یکی از عوامل ایجاد کانونهای ریزگرد در این منطقه شترها و چرای بی رویه و مازاد دام است.
وی توضیح داد: برخی مدعی هستند که این شترها از چند دهه پیش در این منطقه حضور داشتند ولی نه اطلاعات موجود در امور عشایری این مساله را اثبات میکند و نه منابع طبیعی در طول چند دهه گذشته مجوزی برای چرای آنها صادر کرده است.
این مسئول توضیح داد: اگر چرای شترها در این منطقه مسبوق به سابقه بود، حتما باید قبلا پروانه چرا از طریق منابع طبیعی برای آنها صادر میشد که این اتفاق تا کنون نیفتاده است.
وی تاکید کرد: چند خانوار عشایر در این منطقه از قبل در تردد بودند که پروانه چرای آنها دام سبک است و در هیچ یک از مجوزها به شتر اشاره نشده است.
مدیرکل محیط زیست البرز توضیح داد: نمیتوان علت وضعیت فعلی تالاب صالحیه را صرفا به چرای شترها مرتبط دانست بلکه عوامل مختلفی دست به دست هم دادهاند که این محدوده به کانون گرد و غباری تبدیل شود که سه استان البرز، قزوین و تهران را درگیر کند.
وی افزود: احداث زهکشی که همه آبهای سطحی منطقه را به خود جذب میکند و در طول سالها باعث خشکی زمین شده یکی دیگر از این عوامل است.
وی ادامه داد: طی سالهای گذشته شرایط برای چرای شترها در این منطقه مناسب شده و همین منجر شده افراد مختلف نسبت به خرید و رها سازی شتر در این محدوده اقدام کنند. جالب است فردی خودروی شخصی خود را فروخته و سه نفر شتر خریداری کرده و در منطقه رها کرده بود. یعنی برخی دامدار نبوده و در طول سالهای گذشته صرفا برای سرمایه گذاری شتر خریداری کرده و در اطراف تالاب رها کرده بودند.
شترهای سرگردان متهم ردیف اول!
این مسئول گفت: طبیعتا اگر بخواهیم این منطقه را از شرایط موجود نجات دهیم باید عوامل مخرب را حذف کنیم که یکی از آنها همین شترهای سرگردان هستند.
وی توضیح داد: طبق مصوبه ملی ستاد ملی مقابله با گرد و غبار، جهاد کشاورزی ملزم به ساماندهی چرای دام در محدوده این تالاب شده است که دراین خصوص با دستور دادستان شترهای سرگردان منطقه جمع آوری و حدود دو هفته در فضایی محصور نگهداری و بعد از آن تعیین تکلیف و پلاک گذاری شدند.
مدیرکل محیط زیست البرز افزود: قبل از جمع آوری این شترها، هیچ کس مسئولیت آنها را به عهده نمیگرفت ولی وقتی کار به جایی رسید که به دستور دادستان حکم فروش و واگذاری آنها صادر شد، کم کم صاحبان این شترها پیدا شدند.
استخدام قرقبان برای جلوگیری از چرای غیرمجاز شترهای سرگردان
وی ابراز کرد: از صاحبان این شترها تعهد گرفته شد که دامهای خود را از محدوده تالاب جمع آوری کنند و خوشبختانه تاکنون هم گزارشی مبنی بر حضور مجدد آنها در منطقه ارسال نشده است.
وی گفت: خوشبختانه با جذب اعتبار از سازمان محیط زیست، موفق به عقد قرارداد با تعدادی قرقبان برای پایش روزانه منطقه شدهایم تا در صورت مشاهده چرای غیرمجاز شتر، موارد را گزارش دهند تا با متخلفان برخورد لازم صورت بگیرد.
مدیرکل محیط زیست البرز با بیان اینکه عزم ما برای ساماندهی وضعیت تالاب صالحیه جزم است، گفت: وزارت نیرو مکلف به تامین حق آبه تالاب صالحیه شده و این طبق جلساتی است که در این خصوص برگزار شد.
وزارت نیرو: آب مجانی نداریم باید پول بدهید!
وی افزود: ۹۰ درصد آب تالاب صالحیه طی سالیان گذشته از رودخانههای استان قزوین و زنجان تامین میشد ولی طبق اعلام وزارت نیرو، همه این آبها در حال حاضر بارگذاری شده و فعلا آب اضافی وجود ندارد که به تالاب برسد.
این مسئول گفت: بخشی از آب شهرک صنعتی آبیک هم قبلا به این تالاب می ریخته ولی بعد از احداث تصفیه خانه، سرمایهگذار آب را به کشاورزان منطقه میفروشد و عملا از آبی که قبلا وارد تالاب میشده خبری نیست.
وی توضیح داد: طبق اعلام وزارت نیرو، دیگر نباید از سمت استان قزوین و زنجان منتظر آبی برای تالاب صالحیه باشیم واگر البرز آبی میخواهد باید هزینه آن را پرداخت کند.
وی توضیح داد: اگر قرار باشد حق آبه تالاب خریداری شود باید از طریق وزارت نیرو اتفاق بیفتد نه سازمان محیط زیست چون این وزارت مسئول تامین حق آبه تالاب صالحیه است.
مدیرکل محیط زیست البرز ادامه داد: واقعیت این است وزارت جهاد کشاورزی بدون توجه به مسائل زیست محیطی فقط به فکر توسعه کشت است و این که این روند چه بلایی سر محیط زیست و منابع آبی وارد میکند را مد نظر قرار نمیدهد.
وی ابراز کرد: زهکشی که در محدوده تالاب صالحیه ایجاد شده به واسطه همان نگاه توسعهای بخش کشاورزی بوده که امروز باعث شده که بخش مهمی از آبی که به تالاب وارد میشده حذف شود.
وی گفت: ما به دنبال حذف آسیب ناشی از حذف این زه کش هستیم ولی واقعیت این است جبران آسیبهای وارد شده کار سادهای نیست و زمان بر خواهد بود.
راهکار کاهش گرد و غبار تالاب صالحیه
به گفته درگی، کاشت گونههای مقاوم به کم آبی، ریختن مالچهای سازگار با محیط زیست در این منطقه و جلوگیری از چرای بی رویه دام بخشی از اقداماتی است که میتوان برای بهبود شرایط این منطقه به کار برد و دیگر نمیتوان به جذب حق آبه فکر کرد چون واقعیت این است که دیگر آبی وجود ندارد.
وی توضیح داد: اینکه روزی برسد که بتوانیم به میزانی آب تامین کنیم که منطقه را آب بگیرد و رطوبت خاک تامین و به این ترتیب دیگر شاهد گرد و غبار نباشیم، شدنی نیست.
وی ابراز کرد: باید بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ میلیون متر مکعب آب وجود داشته باشد تا سطح محدوده تالاب صالحیه مرطوب باشد که تامین این حجم از آب در شرایط فعلی عملا شدنی نیست.
مدیرکل محیط زیست گفت: در حال حاضر چارهای جز مدیریت بیابان در این محدوده نیست و باید با واقعیتها در این خصوص مواجه شد و بر اساس داشتههای موجود برای بهبود شرایط اقدام کرد که به نظر میرسد اگر همه طرحها به خوبی اجرایی شود در بازه سه تا پنج سال میتوان وضعیت گرد و غبار را در این محدوده کنترل کرد.
برچسب ها :آلودگی هوا ، البرز ما ، تالاب صالحیه ، مجید درگی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0