بیسیم‌چی‌های تات زبان و حکایت عجیب‌شان در جنگ/ سنگ قبری برای تدفین یک پا!

غریب بودن گفت‌وگوی تات زبانان باعث شد تا مسئولیت بیسیم‌چی را در دفاع مقدس به دوش بکشند.
کد خبر : 19018
تاریخ انتشار : پنجشنبه 10 مهر 1399 - 11:38
بیسیم‌چی‌های تات زبان و حکایت عجیب‌شان در جنگ/ سنگ قبری برای تدفین یک پا!

پایگاه خبری البرزما- دفاع مقدس، جنگی نابرابر بین ایران و عراق که علی‌رغم کمبود امکانات با وجود رشادت‌ها، معجزات، خلاقیت‌ها و تکیه به ظرفیت های داخلی با پیروزی غرورآمیز ایران اسلامی در تاریخ جهان به ثبت رسید.

علت همه آنچه که باعث این پیروزی بود را می‌توان در وجود جان برکفانی جست‌وجو کرد که یا نامشان با عنوان شهید بر سنگ‌های گلزارهای‌مان حک شده است و یا آن را می‌توان در گذشته افرادی هرچند سپیدموی اما خستگی ناپذیری دید که از آنان به عنوان جانبازان دفاع مقدس یاد می‌شود.

در کنار ده‌ها سنگ‌مزار گلزار شهدای اشتهارد، سنگ قبر عجیبی به چشم می‌خورد، سنگ‌قبری که به جای پیکر یک شهید، پای راست یک جانباز در آن دفن شده است.

سردار ابوالفضل اسلامی در این باره می‌گوید: پای راست بنده حین شناسایی عملیات کربلای یک براثر انفجار مین، قطع شد و پای دیگرم را هم در عملیات دیگری از دست دادم.

پای راست سردار اسلامی به توصیه یکی از سرداران شهید بین دو مزار شهید دفن می‌شود و یک پای او نیز در جبهه می‌ماند تا برای همیشه در کفش امنیت و دفاع باقی بماند.

پاهای مصنوعی که پا به پای ایثار دویدند
این سردار خاک‌های جبهه را سراسر جنگ همراه با سربازان ایثارگرش زیر پا گذاشت و آنقدر به سوی حق، علیه باطل با عجله می‌دوید که شاید کمتر کسی متوجه دو پای مصنوعی او می‌شد.

اعلمی، یکی از رزمندگان گردان امام سجاد(ع) درباره سردار اسلامی می‌گوید: از هرکسی ساخته نیست که با دوپای مصنوعی پا به پای رزمندگان جوان و پرانرژی بدود و بتواند یک گردان را رهبری کند.

او افزود: سردار اسلامی علاوه بر فرماندهی ما هم‌زبان و هم‌دل ما بود.

هم‌زبانی از نوع جالب و متفاوت آن در دفاع مقدس
زبان تاتی، زبانی نادر است که جمعیت بسیار کمی در کشور به آن صحبت می‌کنند و تسلط دارند، تعدادی از رزمندگان نیز در دفاع مقدس و به خصوص در گردان امام سجاد(ع) بر این زبان کمتر شنیده تسلط کامل داشتند.

فریدون کوره‌ای زبان‌شناس با بیان این که گویش مناطق دشت‌گونه البرز، اشتهاردی یا تاتی است، گفت: تاتی با توجه به اینکه یکی از زبان‌های ایرانی شمال غربی است بیشترین نزدیکی را به زبان‌های فارسی، تالشی، لکی، کردی، زازاکی، گیلکی، مازنی و بلوچی دارد. نظرات بسیاری در مورد ریشه تاتی داده شده ‌است.

او افزود: برخی به شباهت‌های تاتی با اوستایی اشاره داشته‌اند عده‌ای نیز کوشیده‌اند به شباهت‌ها و پیوندهای تاتی با پهلوی اشاره داشته باشند برخی نیز تاتی را به همراه تالشی و مازندرانی و گیلکی و کردی، بازمانده‌های زبان مادی کهن دانسته‌اند.

رمز و کدهایی که در جنگ ترجمه می‌شد
ضداطلاعات ارتش عراق با شنود مکالمات بیسیم چی‌های ایرانی متوجه تحرکات و برنامه‌های عملیاتی ارتش و سپاه ایران می‌شد و نیروهای ایرانی از هر کد، رمز یا از هر کدام از گویش‌ها و زبان‌های ایرانی برای مکالمات بیسیم چی‌ها استفاده می‌کردند، توسط استخبارات و ضداطلاعات ارتش بعث عراق شنود و ترجمه می‌شد. اما تاتی زبان‌ها اندک بودند و کمتر کسی این زبان را به گوش شنیده و بنابراین فهمیدن آن نیز بسیار دشوار بود.

در جنگ هشت ساله ایران و عراق زبان تاتی نقش تعیین‌کننده ای در پیروزی اطلاعاتی ایران ایفا کرد. همانطور که پیش‌تر گفته شد استخبارات موفق به کشف کد‌ها و رمزها می‌شد و در نهایت تاکتیک‌های رزمندگان ما لو می‌رفت تا این که تصمیم بر آن شد تاتی‌ زبان‌ها مسئولیت بیسیم‌چی را به دوش بکشند.

صدای شجاعت تات زبانان آن‌قدر برای ارتش بعث عراق و همپیمانانش نامفهوم بود که تا پایان جنگ نتوانستند هیچ‌کدام از مکالمات اطلاعاتی عملیاتی را که با این زبان گفته می‌شد، رمزگشایی کنند.

هاشمی، یکی دیگر از رزمندگان گردان امام سجاد(ع) در این باره می‌گوید: زبان تاتی یا اشتهاردی در هدایت صحیح نیروها و مباحث اطلاعات عملیات بسیار راه‌گشا بود.

دفاعی که هنوز ادامه دارد

سردار اسلامی‌ها و یاران‌شان مانند دوران جوانی خود، تشنه دوستی‌ها، از خودگذشتی‌ها و میهن پرستی‌ها هستند. مردان آن جنگ پر از ایثار و رشادت در تاریخ گم نمی‌شوند بلکه هستند تا درس ایثار از زندگی‌ها حذف نشود و ما و آیندگان بهای امنیت را بهتر بدانیم.

دانیال خلج

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.